Tilbake til Turbeskrivelser

Hersjørunden

Ca 17 km – klassiske spor

Fra Torsætra følger du sydover i høyspenttraseen snaut 1 km til løypekryss hvor du holder til venstre sydøstover. ( Følger du løypa i høyspenten videre sydover kommer du til Garsjøen og Brennsætra.) Etter ca 1.7 km nytt løypekryss med skilt og kart. Tar du her til venstre er det om lag 2,2 km til p-plassen ved Øyungslia hyttefelt. Det i lett stigende terreng. Etter ca 300 m vil du krysse åsvegen (vinterbrøytet) som går til Hommelsjøen.

Etter ca 200 meter er det et nytt løypekryss med skilt og kart. Hvis du tar løypa til høyre kommer du ned til Garsjøen. Du fortsetter sydover i lett stigende terreng med utsikt mot Garsjøen og Lommatberget (783 m.o.h.) Etter å ha gått ca 2,5 km er du på Skjellungshøgda med Skjellungen på venstre hånd.

Derfra er det ca 1.5 km lett hellende terreng forbi Kvennomssætra og ned til Arneputtvegen ved Lavtjernet og nytt løypekryss. Der er det skilt og kart.

Foto: Harald Udnæseth

Ved å ta til venstre der kan du gå til Øyungslia og Hersjørundens østre del. Til Øyungslia er det ca 3,3 km og til ytterste punktet ved Hersjøen om lag 4 km.
Fortsetter du rett fram kommer du inn i et forholdsvis flatt og åpent myrterreng.
Du passerer blant annet Stormyra og Golikkmyra før du begynner nedkjøringen forbi Mørksjhytta og ned til Mørksjøelvbrua og Hersjørundens sydligste punkt.

 

 

Foto Harald Udnæseth

 

 

Det lønner seg å være forsiktig i nedkjøringen forbi Mørksjøhytta. Der er et enkelte steder litt smalt og i tillegg svingete. Der krysser du en brøytet bilveg og opp en liten bratt kneik før det flater ut og en ny kryssing av vegen. I dette området og nordover er det mange hytter.
Følger du den brøytede bilvegen til høyre ca 300 meter ( kan lønne seg og bære skia denne strekningen) kommer du innpå løypa som går til Steinsjøen og som er 4,8 km. Løypa går i et forholdsvis flatt og slakt terreng. Ypperlig klassisk løype. Samme løype fram og tilbake.

 

 

 

Når du så har begynt å gå nordover i Hersjørunden vil du på venstre hånd ha Mørksjøen (510 m.o.h.) på din venstre hånd. Det er litt stigning i løypa her oppover mot ”Appelsinbakken” hvor mange stopper opp, ser på den flotte utsikten og nyter medbrakt mat og drikke. Herfra ser du Hersjøen, Hersjøsætrene, ned på Mørksjøen og det flotte området rundt på alle kanter. Fra ”Appelsinbakken” er det en lett og morsom løype innover forbi Hommelsjøen videre inn mot Garsjøen – en strekning på om lag 3 km.

Foto: Harald Udnæseth

Ved Lavtjernet krysser du brøytet veg som går til Hommelsjøen og der er det løypekryss med skilt og kart. Tar du til høyre er det 2,5 km i litt tungt stigende terreng til Øyungslia hyttefelt og 6,4 km til Torsætra. Fra nevnte løypekryss til løypekryss i Arneputtvegen er det ca 800 meter – som går nord og øst for Lavtjernet. Fra løypekrysset i Arneputtvegen til Torsætra er det 4,6 km.